Utazás

Web Summit, Networking, Nomádok

Az idei Web Summitra elég egyszerű volt bejutnom, mivel csak megkérdezték, hogy ismét igényt tartanék-e egy média pass-ra. Erre meg ki mond nemet? A bonyodalmat inkább az okozta, hogy közölték a nyitó ceremóniára csak korlátozott számban fogunk tudni bejutni. Nem szerettem volna kihagyni, mivel az előző évben is ez volt az egyik kedvenc részem. Szóval elkezdődött a levelezés. Volt aki azt mondta, hogy minden médiás bejut, viszont egy másik szervezőtől megkaptam a linket, amin regisztrálni kellett volna. Na én akkor pont valahol Mexikó fölött repkedtem. Így erről szépen lemaradtam. Aztán újabb levelezés következett, itt volt az az ominózus beszélgetés, amikor szószerint szerelmet vallottam a srácnak, csak kerüljek fel a listára. Felkerültem…

A szervezés egyébként még mindig fantasztikus (ezt a néhány kavarodást leszámítva). Baromi kedves minden önkéntes, minden dolgozó, szóval egyértelműen még mindig ez a kedvenc rendezvényem. Azt pedig, hogy ennyit küzdöttem a nyitó ceremóniáért, kicsit sem bánom. Ismét meghatódtam rendesen, amilyen szeretettel fogadtak minket a portugálok, különösen a miniszterelnökük. Mindig megdöbbenek, hogy így is lehet vezetni egy országot…

A másik dolog, amiért megérte számomra, hogy élőben jelentkezett be Stephen Hawking. Igazából azok a percek olyanok voltak, hogy talán még most sem fogtam fel. Amikor tudod, hogy nagy valószínűséggel soha többet nem fogod őt így látni, azért az elég megrendítő tud lenni. 

Aztán a következő napok meglehetősen furcsán alakultak. Az előző évben nem igazán foglalkoztam a kapcsolatépítéssel, viszont ha az ember részt vesz a Nomad Cruise-on, nagyjából benne marad abban az állapotban, hogy mindenkivel beszélgetni kezd. Szóval így kezdődött. Aztán azzal folytatódott, hogy a Web Summit applikációján óránként írtak rám, hogy szeretnék-e velük interjút készíteni. Vagy szeretnék-e velük dolgozni. Én meg végül igent mondtam a legtöbb lehetőségre, és nagyon hálás vagyok azért, hogy egészen máshogy élhettem meg ezt az idei rendezvényt, mint az előzőt, ahol még csak annyit tudtam a médiás belépőkről, hogy bemehetek vele az első sorba. 

A meet up-okat is viszonylag normálisabban / hasznosabban kezeltem, mint tavaly. Akkor még igazából fogalmam sem volt arról, hogy hogyan is kell viselkedni. Vagyis, hogy ott jó lenne megszólalni mondjuk. Hát mindig tanul az ember… Szóval most is belekeveredtem egy facebook csoportba, amiről egészen estig azt hittem, hogy mind Nomad Cruise-osok… végül kiderült, hogy közük nincs a hajóhoz, csak simán Digitális Nomádok. De az egészben az a legjobb, hogy egy percig sem mondták azt, hogy te minek vagy itt, vagy mit akarsz? 

Nagyon jó kis estét töltöttünk együtt. Megittam életem legdrágább gin tonic-ját (14 Euro), de nagyon sok új barátot szereztem, sőt még üzleti tanácsokat is kaptam egy kint élő magyar sráctól. Szóval kicsi a világ.

Összességében végül annyi találkozót leszerveztem, hogy az előadásokra alig jutott időm. Egyik kedvenc (legjobbképűbb haha) interjú alanyom rám írt, hogy van egy applikációja: F∗ck, Marry, Kill. Először azt hittem, hogy a srác csak szórakozik velem, de mint kiderült nem. Szóval a lehetőségek tárháza a Web Summiton, valóban végtelen…

Az utolsó nap méltó zárása volt Al Gore beszéde. A legtöbbször még nekem is hihetetlen, hogy azokat az embereket láthatom élőben, akikről még csak álmodni sem mertem volna.

Lényegében az egész rendezvény fantasztikus, és az egyetlen gond vele, hogy mindig rohan az ember. Tényleg olyan, mint egy fesztivál, szóval mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálja ki. És a tanulság számomra megint csak az volt, hogy ha nem válaszol valaki az első emailedre, nyugodtan küldj el még 5 másikat. Elvégre mit veszíthetsz? Sokszor elmondtam már, hogy az első jegyemet úgy szereztem, hogy ezt a magyar honlapomat küldtem el nekik. Amire nyilván nem is érkezett válasz. De nem adtam fel, és megírtam neki, hogy ha kell le is fordítom. A többi pedig már történelem!

 

Olvass bele!

Leave a comment

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..